Groningen drukste stad in fileranglijst

Redactie

Het fileleed in en rond Groningen blijkt ernstiger dan dat van alle grote steden in Nederland. Een automobilist heeft daar gemiddeld twintig procent meer reistijd dan wanneer gewoon kan worden doorgereden, blijkt donderdag uit cijfers van navigatiebedrijf Tomtom.

Tijdens de ochtendspits duurt het voor automobilisten zelfs anderhalf keer langer om Groningen te bereiken. Groningen wordt in de lijst van verkeersopstoppingen in grote steden op de voet gevolgd door Den Haag en Rotterdam. Almere staat met acht procent meer reistijd op de laatste plaats van de lijst.

In de Europese ranglijst van verkeersopstoppingen staat Istanbul op de eerste plaats. In de Turkse havenstad duurt het reizen met de auto gemiddeld 57 procent langer dan wanneer er doorgereden zou kunnen worden. In de top tien van Europa komen geen Nederlandse steden voor.

Tomtom baseert zijn fileranglijst op daadwerkelijke reistijden van automobilisten. Niet-drukke perioden worden vergeleken met reistijden tijdens een spitsuur. Het verschil hiertussen wordt uitgedrukt in een percentage in tijd dat iemand langer onderweg is. De index neemt niet alleen snelwegen mee, maar ook lokale wegen en verkeersaders.