Stadion Newcastle krijgt naam terug

Peterselieman

Het stadion van Newcastle United heet binnenkort weer Saint James' Park. De nieuwe sponsor Wonga kocht ook de rechten om het stadion een naam te geven en besloot de oude naam in ere te herstellen. In november doopte clubeigenaar Mike Ashley het 119 jaar oude stadion tot woede van de fans tot Sports Direct Arena, om de waarde van de stadionnaam te onderschrijven.

Wonga, dat vanaf de zomer van 2013 ook shirtsponsor wordt van de Magpies, steekt daarnaast geld in de jeugdopleiding en een project van de Noord-Engelse club om jongeren aan werk te helpen. Het bedrijf, dat leningen verstrekt, zegt de naam van het stadion in ere te herstellen 'omdat we weten dat het belangrijk is voor de fans'.

De sponsorovereenkomst van Newcastle met Wonga is overigens niet onomstreden. Het bedrijf verstrekt via de telefoon en internet leningen met een maximale looptijd van dertig dagen voor een rentepercentage tot 36 procent per maand. Dat komt neer op een jaarlijks rentepercentage van meer dan vierduizend procent.