Schultz dreigt met stappen tegen België

Redactie

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) bereidt juridische stappen voor tegen België, omdat dat land weigert geld uit te trekken voor de hogesnelheidslijn Fyra tussen Nederland en België. Dat schrijft Schultz dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz probeert al geruime tijd in contact te komen met haar Belgische ambtgenoot Paul Magnette. Die hield zich aanvankelijk onbereikbaar, maar vorige week kwam het toch tot een gesprek tussen de twee. "Het gesprek was echter inhoudelijk niet bevredigend", meldt Schultz.

Magnette heeft geen geld om de afspraken tussen Nederland en België uit 2005 na te komen. Beide landen spraken toen af acht keer per dag een snelle trein te laten rijden op het traject Den Haag-Breda-Brussel. België zou een extra trein kopen. Het Belgische spoorbedrijf NMBS wil die echter niet betalen, omdat de lijn niet rendabel zou zijn. Het bedrijf vindt dat de Belgische staat moet bijspringen.

Magnette heeft Schultz toegezegd premier Elio di Rupo te vragen of er niet alsnog geld kan komen. Schultz wacht dat af, maar bereidt intussen juridische stappen voor. Ze wijst erop dat Nederland en België een contract hebben gesloten.

De Fyra rijdt voorlopig alleen tussen Amsterdam en Breda.


Schultz dreigt met stappen tegen België (Foto: Novum)