KNVB zet zich in voor homo's in het voetbal

Niels (DerMeister)

De KNVB zet vanwege de Nationale Coming Out Day donderdag zijn beste beentje voor om de acceptatie van homoseksualiteit in het voetbal te bevorderen. Voorzitter Michael van Praag verricht zaterdag de aftrap van het toernooi Voetbalschoenen uit de Kast! in Amsterdam. Dat meldt organisator gay.nl dinsdag.

"Er doen 160 enthousiaste deelnemers mee aan het toernooi, waaronder een team van ex-profvoetballers. Jongens, meiden, homo's en hetero's voetballen met elkaar. 'Voetbalschoenen Uit de Kast!' laat zien dat het draait om sport en plezier, niet om afkomst, geslacht of geaardheid", zegt initiatiefnemer Kristiaan Schimmel.

Coming Out Day werd in 2009 voor het eerst werd georganiseerd op initiatief van toenmalig emancipatieminister Ronald Plasterk (PvdA). Dit jaar staat de dag in het teken van sport. Van Praag overhandigt sportminister Edith Schippers (VVD) donderdag een actieplan om homoseksualiteit breder geaccepteerd te krijgen in het voetbal.

Gay.nl had het in januari nog aan de stok met de voetbalbond, die weigerde om behalve vrouwen en kinderen ook homo's toe te laten bij de inhaalwedstrijd tussen Ajax en AZ in de beker. Uiteindelijk mochten alleen kinderen naar de match. Fans van beide ploegen waren niet meer welkom na een aanval op AZ-keeper Esteban.

Rond de Amsterdam Gay Pride maakte de KNVB samen met omroep BNN een thema-avond over homoseksualiteit in het voetbal. Daarin stond de vraag centraal waarom homo's in de voetbalwereld nog steeds een taboe zijn.