Twaalf jaar cel voor schietpartij Van der Valk

Redactie

Een 28-jarige man is dinsdag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van een vrouw in een hotel van Van der Valk vorig jaar langs de A4. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. Justitie had achttien jaar cel voor moord geëist, maar de rechtbank achtte voorbedachte raad niet bewezen.

De man vuurde in februari in de lobby van het hotel in totaal elf keer omdat hij een vechtpartij wilde beëindigen, die in feite al voorbij was. Daarbij werd een 25-jarige toevallige voorbijgangster geraakt. Aan de hand van camerabeelden kon de rechtbank vaststellen dat de verdachte het dodelijke schot afvuurde.

De rechtbank veroordeelde de man eveneens voor de bedreiging en mishandeling van zijn vriendin in februari vorig jaar, waarbij hij eveneens een vuurwapen gebruikte. Voor zijn betrokkenheid bij een overval op een woning in Rotterdam zag de rechtbank onvoldoende bewijs. Daarvan werd hij dan ook vrijgesproken.

De rechters wogen mee dat de man blijkbaar zeer makkelijk naar vuurwapens grijpt en dat de man al een fors strafblad heeft, onder meer voor doodslag en vuurwapenbezit. Volgens de rechtbank vormt de man een ernstige bedreiging voor de samenleving en moet die daarom langdurig tegen verdachte worden beschermd.