Verhagen: 68 miljoen extra voor ruimtevaart

Redactie

Het kabinet trekt tot en met 2015 68 miljoen euro extra uit voor de ruimtevaart. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet gaat daarmee in op het verzoek van D66 en CDA om een deel van de bezuinigingen op de ruimtevaart terug te draaien.

Volgens Verhagen is het gelukt 'om dekking te vinden om een groot deel van de bezuinigingen terug te draaien.' De 68 miljoen euro komt uit de budgetten van drie ministeries. Economische Zaken, Landbouw en Innovatie draagt 38 miljoen euro bij. De ministeries Infrastructuur en Milieu en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten beide vijftien miljoen euro vrij te maken.

Het gaat om een eenmalig extra bedrag dat wordt uitgetrokken, licht een woordvoerder van het ministerie toe. 'Het is aan een volgend kabinet om te besluiten hoe om te gaan met het budget voor ruimtevaart na 2015.' Verhagen maakte in juni nog bekend de begroting voor de ruimtevaart terug te brengen van honderd miljoen euro in 2008 naar 63 miljoen euro in 2015. Volgens Verhagen kan Nederland de bijeenkomst van alle landen van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA in november nu met vertrouwen tegemoet zien. Tijdens die bijeenkomst worden de ruimtevaartprogramma's voor de komende jaren over de deelnemende landen verdeeld.