Jeroen Willems wint tweede Gouden Kalf

Redactie

Jeroen Willems heeft vrijdagavond in Utrecht zijn tweede Gouden Kalf gewonnen. Hij sleepte het felbegeerde beeldje in de wacht in de categorie beste acteur televisiedrama voor zijn rol in Cop vs. Killer, maakte de jury bekend tijdens het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht.

Willems speelt in het drama een topcrimineel die een kat-en-muisspel speelt met een rechercheur. De 49-jarige Willems won eerder een Kalf voor zijn vertolking van prins Claus in het drama Majesteit. De veelzijdige acteur is ook Gast van het Jaar op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Het Meisje en de Dood van regisseur Jos Stelling kreeg een Gouden Kalf voor beste film. De film vertelt het verhaal van de Russische arts Nicolai, die na een halve eeuw terugkeert naar het oude verlaten hotel/bordeel waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. Het Meisje en de Dood kreeg ook een onderscheiding in de categorie beste geluid en beste camera.

De makers van De Heineken Ontvoering gingen eveneens met drie Kalveren naar huis. Reinout Scholten van Aschat won het beeldje voor beste acteur. Hij speelt één van de ontvoerders in de film over de kidnap van biermagnaat Freddy Heineken. De film viel ook in de prijzen in de categorie beste montage en beste production design. De Heineken Ontvoering was zes keer genomineerd.

Hannah Hoekstra kreeg een beeldje voor beste actrice voor haar rol van dolende twintiger in Hemel. De misdaadkomedie Plan C leek vooraf de grootste kanshebber met zeven nominaties, maar sleepte uiteindelijk twee Kalveren binnen: voor beste scenario (Max Porcelijn) en beste mannelijke bijrol (René van 't Hof).

Paula van der Oest won in de categorie beste regie met haar film The Domino Effect. Overspel werd verkozen tot beste televisiedrama. Rifka Lodeizen won een Kalf voor beste actrice televisiedrama in deze serie. Olga Zuiderhoek werd onderscheiden voor haar rol in Süskind in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

De publieksprijs, de film met de meeste sms-stemmen van het publiek, ging naar Achtste groepers huilen niet.

Jeroen Willems wint tweede Gouden Kalf
Jeroen Willems wint tweede Gouden Kalf (Foto: ANP)