Speciaal schadefonds voor gedupeerden Haren

Redactie

Mensen die schade hebben opgelopen door de rellen in Haren kunnen een beroep doen op een speciaal schadefonds, dat is bedoeld om een deel van de schade te verhalen op de daders. De officier van justitie zal daar waar mogelijk aan de rechter vragen om verdachten een bedrag in het fonds te laten storten.

Het Openbaar Ministerie in Groningen werkt hiervoor samen met het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het fonds is nog in ontwikkeling. Er wordt gekeken naar manieren waarop bedragen kunnen worden geïnd bij daders, maar ook naar de wijze waarop tegemoetkomingen worden uitgekeerd en verdeeld.

In totaal zijn nu 47 verdachten opgepakt, van wie er nog vijf vastzitten. Maandag en dinsdag staan de eerste achttien verdachten terecht. Omdat in lang niet alle gevallen een duidelijk verband tussen een verdachte en schade bestaat, is het vaak niet mogelijk dat het slachtoffer geld krijgt toegewezen in het strafproces. Het is daarom belangrijk dat de gedupeerden op een andere manier schadeloos worden gesteld, laat justitie weten.

Het OM nodigt binnenkort alle mensen die aangifte hebben gedaan uit voor een informatiebijeenkomst waar wordt uitgelegd hoe eventuele schade verhaald zou kunnen worden. Tot nu toe is zo'n 160 keer aangifte gedaan en zijn ongeveer 450 tips en verklaringen binnengekomen.

Het Groningse dorp werd twee weken geleden overspoeld door duizenden jongeren nadat een 16-jarig meisje haar verjaardagfeestje op Facebook had aangekondigd. Onder meer ingegooide winkelruiten, vernield straatmeubilair en in brand gestoken auto's zorgden voor meer dan een miljoen euro schade. Tientallen mensen raakten gewond.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven van het ministerie van Veiligheid en Justitie keert eenmalig bedragen uit aan slachtoffers van een ernstig geweldsmisdrijf. Dit is een tegemoetkoming voor letselschade en bestaat uit smartengeld en een tegemoetkoming voor materiële schade.