Rutte niet bij ministerraad

Harry

Premier Mark Rutte (VVD) is vrijdag niet aanwezig bij de ministerraad. Hij geeft er de voorkeur aan om verder te praten met de PvdA over de vorming van een kabinet. De ministerraad in de Trêveszaal wordt voorgezeten door vicepremier Maxime Verhagen.

De formatiebesprekingen gingen vrijdag om 10.00 uur van start. Volgens informateur Henk Kamp hebben de onderhandelingen tussen VVD en PvdA nog niet vastgezeten. "We proberen steeds op een constructieve manier naar een eindresultaat toe te werken", zei hij op Radio 1. De onderhandelingen in de Stadhouderszaal verlopen volgens hem 'stabiel en gelijkmatig'.

Of de sfeer aan de andere kant van het Binnenhof even goed is, is de vraag. CDA-bewindslieden zouden 'not amused' zijn dat de VVD en de PvdA deze week een deelakkoord sloten. CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma sloot niet uit dat bewindslieden er de brui aangeven als ze plannen moeten uitvoeren waar ze niet achter staan. Volgens een CDA-bron zou de sfeer niet optimaal zijn, maar is van een crisis geen sprake.