Lock-out in Amerikaanse ijshockeycompetitie blijft

Peterselieman

In de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL dreigt de eerste serie wedstrijden van het nieuwe seizoen, volgende week, te worden afgelast. Het einde van de lock-out, die ervoor zorgt dat spelers niet in actie mogen komen, is ook na een nieuwe vergadering nog niet in zicht. Organisatie en spelers zijn na drie weken onderhandelen nog geen stap dichter bij een nieuwe overeenkomst gekomen.

De lock-out draait om de herverdeling van tweeënhalf miljard euro aan inkomsten. De spelers willen een groter percentage, maar de organisatie weigert toe te geven aan deze eis en heeft daarom besloten de competitie stil te leggen. Tot nu toe heeft de lock-out clubs en organisatie al zo'n 75 miljoen euro gekost.

Nieuwe onderhandelingen staan nog niet op de agenda maar volgens de vicevoorzitter van de NHL, Bill Daly, zijn zij bereid de gesprekken weer te hervatten als de spelers met een nieuw voorstel komen. Donald Fehr, hoofd van de spelersvakbond stelt echter dat juist de spelers met een nieuw voorstel zijn gekomen maar is het de organisatie die niet wil onderhandelen.

De eerste competitiewedstrijden staan voor volgende week donderdag gepland. Daly zei dinsdag na de vergadering dat de tijd dringt en dat er serieus rekening mee wordt gehouden dat de eerste wedstrijden worden geschrapt. "We zullen daar snel een beslissing over moeten nemen, waarschijnlijk deze week nog", aldus de vicevoorzitter.

Ryan Suter, vicecaptain van de Amerikaanse nationale ploeg, zegt dat de spelers zoeken naar een oplossing voor de lange termijn." We willen niet elke vier of vijf jaar een nieuwe overeenkomst sluiten. Een nieuwe deal moet jaren mee kunnen gaan. Wij willen hockeyen maar dit is niet iets wat even snel geregeld moet worden."

Steeds meer spelers zoeken ondertussen hun heil in Europese competities. Zo zijn er al verschillende vertrokken naar de Russische KHL, de Tjechische Extraliga en de Zwitserse National Liga A om daar speelritme op te doen. De laatste keer dat er een lock-out plaatsvond in de NHL was in 2004. Het niet bereiken van een akkoord zorgde er toen voor dat er een heel seizoen niet werd gespeeld.


Lock-out in Amerikaanse ijshockeycompetitie blijft (Foto: Novum)