'Reactorvat kerncentrale Borssele veilig'

Redactie

Het reactorvat van de kerncentrale in Borssele is veilig en voldoet aan alle geldende veiligheidseisen. Dat stelt de Kernfysische Dienst (KFD), schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het reguliere onderzoek dat al gepland stond voor begin volgend jaar is volgens de KFD, de organisatie die toezicht houdt op de veiligheid van kerninstallaties, voldoende om op de veiligheid van de centrale toe te zien. De dienst concludeerde in augustus al dat de problemen in twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geen aanleiding geven voor extra maatregelen in het Zeeuwse Borssele.

De dienst blijft bij die conclusie nu meer informatie bekend is over het soort staal dat is gebruikt voor het reactorvat. Ook door informatie over metingen die zijn gedaan bij de productie van het vat blijft de KFD bij zijn standpunt.

Dinsdag bleek uit een stresstest van alle Europese kerncentrales die de Europese Commissie liet uitvoeren nog dat de kerncentrale in Borssele niet met vlag en wimpel is geslaagd. Er zijn opmerkingen over de beveiliging tegen overstromingen, aardbevingen en neerstortende vliegtuigen, meldde BNR Nieuwsradio, die al beschikt over de conclusies van de test.

Volgens het ministerie blijkt uit de stresstest dat Borssele aan alle internationale veiligheidseisen voldoet.