Commissies vullen gat stadsdeelbesturen Amsterdam

Harry

Amsterdam richt zeven bestuurscommissies op die het gat moeten vullen dat ontstaat als de huidige stadsdelen verdwijnen. Met het nieuwe stelsel wordt de omvang van het lokaal bestuur in de stad ruimschoots gehalveerd, laat de gemeente dinsdag weten.

Nu zijn er 203 deelraadsleden en dertig deelraadbestuurders actief in Amsterdam. De zeven commissies krijgen maximaal 98 leden. Zij krijgen aanzienlijk minder bevoegdheden en taken dan de huidige stadsdeelbesturen en -raden.

In juli nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan om de stadsdelen en deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam af te schaffen. Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat, verdwijnen de stadsdelen in 2014. In maart van dat jaar worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

De stadsdelen in Amsterdam werden 32 jaar geleden ingevoerd. Volgens wethouder Andrée van Es (GroenLinks) is het de bedoeling dat met de komst van de commissies meer eenheid ontstaat in de stad. "Maar wel een Amsterdam met oog voor de buurten en wijken", licht ze toe.