Ook Rutte krijgt kritiek om de oren

Harry

VVD-leider Mark Rutte moest dinsdag harde kritiek pareren van vroegere bondgenoten. Voormalig coalitiegenoot Sybrand van Haersma Buma (CDA), gedoogpartner Geert Wilders (PVV) en de drie fractievoorzitters waarmee het lenteakkoord werd gesloten laakten de maatregelen van Rutte en Samsom.

Rutte verdedigde in het Kamerdebat het deelakkoord dat hij maandag samen met PvdA-leider Diederik Samsom presenteerde. De VVD-leider benadrukte dat de plannen voor de begroting van 2013 niet meer te wijzigen zijn.

Buma uitte kritiek op het schrappen van het spaarloon. Wilders verweet Rutte dat hij de kiezer 'schandelijk heeft voorgelogen' door belastingverlaging te beloven en de lasten nu toch te verhogen. Rutte wees zijn voormalige regeer- en gedoogpartner erop dat om vast te houden aan begrotingsdiscipline taaie maatregelen nodig zijn.

D66-leider Alexander Pechtold wilde weten of het btw-tarief definitief op 21 procent blijft staan. "Vragen naar de bekende weg", antwoordde Rutte. ChristenUnie-voorman Arie Slob vroeg waarom de lasten voor bedrijven met meer dan een half miljard euro worden verhoogd. "Daar kom je niet omheen", riposteerde de VVD'er.

GroenLinks-leider Jolande Sap stelde vragen over het effect van het deelakkoord op het aantal banen. "Dat kan ik nu nog niet zeggen, maar ik denk dat het geheel aan maatregelen leidt tot een verbetering van het lenteakkoord."