Arrestaties na fatale aanvaring Hong Kong

Redactie

De politie in Hong Kong heeft zes bemanningsleden gearresteerd in verband met de botsing maandagavond tussen twee passagiersboten. Door de botsing kwamen zeker 37 mensen om het leven. Circa honderd mensen raakten gewond, meldden de autoriteiten dinsdag.

Na de aanvaring zonk één van de getroffen boten voor de kust van het eiland Lamma. Volgens overlevenden was er nauwelijks tijd om uit het zinkende schip te ontsnappen. "We dachten dat we zouden sterven. Iedereen zat binnen vast", zei een vrouw van middelbare leeftijd.

Sommige passagiers sloegen ramen kapot en zwommen naar de oppervlakte. Reddingsteams in boten en helikopters wisten uiteindelijk de meeste mensen uit het schip te redden.

De gearresteerde bemanningsleden zijn drie medewerkers van elk van beide schepen. De minister van veiligheid van Hong Kong, Lai Tung-kwok meldde dinsdag dat bekeken wordt in hoeverre de arrestanten door hun gedrag mensenlevens in gevaar hebben gebracht. Hij sloot meer arrestaties niet uit.

Het gezonken schip was gehuurd door Hong Kong Electric voor een bedrijfsuitje. Circa 120 werknemers en hun gezinsleden waren uitgevaren om vanaf het water te kijken naar het vuurwerk voor de nationale feestdag. "Na 10 minuten botste een boot tegen de onze aan, met hoge snelheid. De achterkant begon te zinken", zei een opvarende. De directeur van het bedrijf legde de schuld bij de veerboot.

Na het ongeluk verleende de veerboot geen hulp, maar voer direct door naar een pier op het eiland Lamma. Naar verluidt wilde de kapitein snel naar de kant voordat het schip zelf zou zinken. Het had een gat aan de zijkant en maakte water. Bovendien waren er enkele gewonden aan boord, aldus een functionaris.

Naderhand doorzochten duikers het gezonken schip. De politie kon nog niet zeggen wat de oorzaak is van de aanvaring. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders aan boord.

Arrestaties na fatale aanvaring Hong Kong
Arrestaties na fatale aanvaring Hong Kong (Foto: ANP)