Oranjemars Belfast kalm ondanks 'schenden afspraak'

Harry

Een omstreden optocht van Noord-Ierse protestanten in Belfast is zaterdag vreedzaam begonnen. Maar katholieken klagen dat de ongeveer tweeduizend deelnemers aan de Oranjemars afspraken aan hun laars hebben gelapt.

De Oranjemannen hadden beloofd dat zij bij het passeren van de katholieke Sint Patrickskerk in de Noord-Ierse hoofdstad slechts religieuze liederen zouden zingen. Maar volgens omwonenden van de kerk zetten enkele blaaskapellen het bekendste strijdlied van de protestanten, The Sash, in voor ze de kerk goed en wel voorbij waren.

Dat lied is een eerbetoon aan de Nederlandse protestant Willem III, de Nederlandse stadhouder die in de zeventiende eeuw de Engelse troon bemachtigde door de katholieke koning Jacobus II te verslaan. Protestantse Noord-Ieren herdenken die overwinning jaarlijks met verscheidene Oranjemarsen.

Bij de katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren. Hoewel de beide gemeenschappen door een geslaagd vredesproces nader tot elkaar zijn gekomen blijven de parades een open zenuw.

De Oranjemars langs Sint Patrickskerk is slechts het voorspel van een parade waaraan naar verwachting tienduizenden mensen zullen deelnemen. Het ziet in Belfast blauw van de agenten, die moeten voorkomen dat de mars op rellen uitloopt.