Strijd om Ryder Cup barst los in Chicago

Peterselieman

De tweejaarlijkse strijd tussen de beste golfers van de Verenigde Staten en Europa om de prestigieuze Ryder Cup barst vrijdag om 14.20 uur (Nederlandse tijd) weer los. Het golfevenement vindt dit jaar plaats in Chicago. Op de Medinah Country Club nemen twaalf golfers per ploeg het in drie dagen tegen elkaar op. Voor Europa komt onder anderen de Belg Nicolas Colsaerts in actie.

Europa is de titelverdediger en won twee jaar geleden op het Celtic Manor Resort in Wales met het kleinst mogelijke verschil: 14,5-13,5. Van de laatste vijf ontmoetingen wisten de Europeanen er vier te winnen. Sinds 1979, toen voor het eerst niet alleen golfers van het Verenigd Koninkrijk en Ierland, maar ook andere Europeanen mochten meedoen, is de score 8-7 in het voordeel van Europa. Eén keer werd het gelijk en behield titelhouder Europa de beker.

De Ryder Cup bestaat uit drie onderdelen. Vrijdag en zaterdag worden vier fourballs en vier foursomes gespeeld. Een dag later worden de afsluitende twaalf singles afgewerkt. Bij de fourballs spelen deelnemers in koppels tegen elkaar en heeft elke speler een eigen bal. Bij foursomes spelen de spelers met één bal per duo. Het team of speler die de meeste holes wint, is de winnaar van de partij.

Captains José María Olazabal (Europa) en Davis Love III (VS) hebben beiden een ijzersterke selectie tot hun beschikking. De Europeanen bezetten vier van de eerste vijf plaatsen op de wereldranglijst. Europa heeft bovendien de beschikking over de nummer een van de wereld, de Noord-Ier Rory McIlroy. De Amerikanen hebben vijf golfers in de top tien en alle twaalf spelers binnen de top 25 van de wereld.

De 23-jarige McIlroy bijt samen met zijn landgenoot Graeme McDowell het spits af voor Europa. Zij nemen het in de eerste foursome op tegen het Amerikaanse duo Jim Furyk en Brandt Snedeker. In de tweede partij kruist het duo Luke Donald en Sergio García de degens met Phil Mickelson en Keegan Bradley.

De Engelsman Donald en de Spanjaard García verloren nog nooit een foursome in Ryder Cup verband. Donald won er zes, Garcia acht. De Amerikaan Mickelson kan met vier optredens het record verbreken van meeste partijen gespeeld in Amerikaans verband. Mickelson staat op 34, het record is nu met 37 optredens nog in handen van Billy Casper.

De derde paring van de dag gaat tussen Lee Westwood en Francesco Molinari en Jason Dufner en Zach Johnson. De Engelsman Westwood is ongeslagen in zijn laatste tien foursome partijen. De laatste clash van de dag gaat tussen de Engelsen Ian Poulter en Justin Rose tegen Tiger Woods en Steve Stricker. De Britten wonnen vier jaar geleden samen drie van hun vier partijen.