Sloveense premier wijst bail-out van de hand

Stephan (Stephan5)

Slovenië heeft geen lening nodig uit het nieuwe Europese reddingsfonds ESM om zijn bankensector van een faillissement te redden. Dat heeft de Sloveense premier Janez Jansa donderdag gezegd bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De grootste bank van Slovenië, Ljubljanska Banka, heeft mogelijk een kapitaalinjectie van honderden miljoenen euro's nodig. De bank is zo goed als afgesneden van de internationale kapitaalmarkt, en is voor zijn financiering afhankelijk van leningen van de Europese Centrale Bank. Ook andere Sloveense banken verkeren in zwaar weer.

Jansa wil de problemen in de sector oplossen door het bankwezen te hervormen en voor enkele miljarden euro's aan slechte leningen van de banken over te nemen. "We hebben geen geld nodig van het ESM", benadrukte Jansa.

De premier wijt de slechte staat van de nationale bankensector aan het gebrek aan hervormingen in de afgelopen jaren. Slovenië heeft slechts twee miljoen inwoners, maar kent volgens de centrale bank van het land liefst negentien verschillende consumentenbanken.

In augustus verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de rating van Slovenië met drie stappen naar Baa2, nog maar twee treden boven de junkstatus. Het bureau gaf de zwakte van de Sloveense bankensector als reden.