Filmjournalist Keyser wint Louis Hartlooper Prijs

Borizzz

Filmjournalist Gawie Keyser heeft donderdag de Louis Hartlooper Prijs voor de filmjournalistiek gewonnen. Met de prijs proberen de initiatiefnemers het schrijven over film in Nederland onder de aandacht te brengen. De prijs werd donderdagavond voor de achtste maal uitgereikt vanuit het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

Keyser schrijft een wekelijkse column bij de Groene Amsterdammer en houdt zijn eigen website bij. Volgens de organisatie brengt hij film op een hoger plan. "Zo moet het discours tussen makers en journalisten gevoerd worden: in de aanval, maar met respect."

Ook wordt geprezen hoe Keyser geen onderscheid maakt tussen 'high culture' en 'low culture', en hoe hij alles bespreekt, van Twin Peaks tot Big Brother, van Shakespeare tot Lara Croft.

De winnaar van de jaarlijkse prijs wordt gekozen door leden van de Dutch Directors Guild en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten op basis van een lijst met vijf kandidaten, voorgedragen door de leden van het Louis Hartlooper Genootschap.

Keyser krijgt duizend euro, een penning met oorkonde, een trofee en een eervolle vermelding in het Louis Hartlooper Complex. De prijs werd voor de zevende maal uitgereikt. Vorig jaar won Eric Koch de prijs vanwege zijn vaardigheid arthousefilms toegankelijk te maken voor een groot publiek.