Vrijspraak in zaak dode peuter Utrecht

Harry

De moeder van het kind dat vorig jaar overleed in Utrecht na een zware mishandeling is donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van de jongen. Ook haar ex-vriend is vrijgesproken. Wel krijgen ze beiden zes maanden cel voor het mishandelen van de jongen.

De rechtbank heeft onvoldoende bewijs dat de twee verantwoordelijk zijn voor de dood van de peuter. Er kan niet worden bewezen dat een van hen het fatale letsel heeft toegebracht. Ook kan niet worden gezegd of ze gezamenlijk verantwoordelijk zijn. De rechter spreekt van een 'uitermate onbevredigende uitkomst'.

De 3-jarige Nouafel overleed vorig jaar maart. Uit de lijkschouwing bleek dat het letsel niet het gevolg van een ongeluk kon zijn. Het jongetje was zo hard in zijn buik geslagen of geschopt dat er twee perforaties in zijn maagwand zaten. Hij overleed uiteindelijk aan een buikvliesontsteking.

Het Openbaar Ministerie had tegen de man acht jaar cel geëist. Tegen de moeder was tweeënhalf jaar gevangenisstraf geëist vanwege medeplichtigheid. Beide verdachten ontkennen het kind te hebben mishandeld.

Mogelijk is nog een derde persoon betrokken geweest bij de mishandeling, maar die is onvindbaar. De rechtbank gaat ervan uit dat de schuldige een van deze drie personen is. "Het is moeilijk te geloven dat niet minimaal een van hen de ware toedracht zou kennen'', aldus de rechtbank.

Een of beide verdachten veroordelen was volgens de rechtbank geen optie. Daarmee zou de kans bestaan dat een onschuldige zou worden veroordeeld.