Deze week in première (week 39)

René (MrManiak)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week draaien Being Flynn, Hope Springs, L'amour Des Moules, Love Is All You need, Neighbouring Sounds en Savages.

Being Flynn

Being Flynn is de nieuwe film van de Oscar-genomineerde schrijver/regisseurPaul Weitz (About a Boy). De film is gebaseerd op het boek van Nick Flynns Another Bullshit Night in Suck City. Nick Flynn (Paul Dano) is een jonge schrijver die in zijn jeugd al het nodige voor zijn kiezen heeft gekregen. Zijn moeder Jody (Julianne Moore) is jong gestorven en zijn vader Jonathan (Robert De Niro), die zichzelf een groot dichter noemt, heeft hij al in geen 18 jaar meer gezien. Desondanks heeft Nick zijn leven behoorlijk op de rit. Alles verandert wanneer Jonathan onverwacht hulp vraagt bij zijn zoon. Nick is bereidt om zijn vader te helpen, maar zo onverwacht hij in Nicks leven is gekomen, zo snel laat hij niets meer van zich horen. Nick is gekwetst en worstelt met zijn writersblock. Om zijn leven weer op te pakken, neemt hij een baan bij de daklozenopvang. Door de ontmoetingen en gesprekken met de dak- en thuislozen, vindt Nick het doel terug in zijn leven en werk. Tot op een avond zijn vader Jonathan voor zijn neus staat, op zoek naar een bed in de opvang. Zijn leven lijkt met het weerzien van zijn vader te wankelen. Nick staat voor de zware beslissing of hij zijn vader toe moet laten in zijn leven...


Hope Springs

Kay (Meryl Streep) en Arnold Soames (Tommy Lee Jones) zijn dertig jaar met elkaar getrouwd. Het huwelijk is ingedut en eigenlijk kijken ze in de slaapkamer al jaren niet meer naar elkaar om. Wanneer Kay hoort van de beroemde relatietherapeut Bernie Feld (Steve Carell), vindt ze het tijd om actie te ondernemen. Ze haalt haar man over om samen met haar richting het plaatsje Great Hope Springs te vertrekken, waar ze een week lang huwelijks- en sekstherapie volgen van de befaamde relatiecoach. De week ontpopt zich tot een spannende, verrassende, maar bovenal hilarische ontdekkingsreis, waarbij Kay en Arnold elkaar op een hele andere manier leren kennen.


L'amour Des Moules

De Belgen zien er reikhalzend naar uit. Topchef Sergio Herman en kweker Henk ook. En met hen vele anderen: de start van het mosselseizoen. Maar hoe komt dit schelpdiertje eigenlijk op ons bord terecht? En waarom is deze zo geliefd? In L’Amour des Moules wordt op sfeervolle en intieme wijze het leven van de Zeeuwse mossel belicht. We zien de hele levenscyclus: de mossel die bemint, de mossel die naarstig houvast zoekt, en de mossel die wordt los-gerukt door de storm. Onderweg komt de mossel gepassioneerde liefhebbers tegen die ook verliefd worden, strijden en overleven. Biologe Annelies wijdt ons in, in de seksuele wereld van de mossel. Dan blijkt zij zelf zwanger van de mossel-man. Na een haatliefde verhouding met het schelpdier is topchef Sergio nu gespecialiseerd in de bereiding ervan. Gynaecoloog Jan gebruikt de mossel-lijm om levens van nog ongeboren baby’s te redden. En dan is er nog het fenomeen mosselprinses.

Love Is All You Need (Den skaldede frisør)

In het zonnige en pittoreske Italiaanse plaatsje Sorrento zal het feestelijke huwelijk plaatsvinden van een jong Deens stel. Niets lijkt een fantastische trouwdag in de weg te staan, totdat hun families arriveren. Love Is All You Need is een romantische komedie van Oscarwinnares Susanne Bier (In a Better World) met in de hoofdrol Pierce Brosnan. Een warm, grappig en uit het leven gegrepen verhaal over de moed om je leven een andere wending te geven, ook wanneer je denkt dat dit te laat is.


Neighbouring Sounds (O som ao redor)

Neighbouring Sounds portretteert een typisch Braziliaanse middenklasse buurt in Recife, gekenmerkt door een architectonische mengelmoes en bijna geheel in het bezit van één rijke familie. Binnen is het veilig en leven de rijken samen met hun werksters. Buiten op straat moeten zij terrein afstaan aan de minder bedeelden in de samenleving. Ondanks de ogenschijnlijke rust zijn er steeds meer spanningen tussen de personages. Wanneer privé beveiliger Clodoaldo de buurt gegarandeerde veiligheid in de nacht wil aanbieden, neemt de film een nieuwe wending. In dit zelfverzekerde debuut krabt de regisseur in fascinerende scènes aan de vernislaag van een cultuur die draait op paranoia, angst en wraak. Criticus Jay Weissberg van Variety: ‘Mendonça’s krachtige en tegelijk subtiele röntgenfoto van de Braziliaanse samenleving zit zeer vernuftig in elkaar, wordt vakkundig geacteerd en is prachtig gefilmd. (…) Alles verbonden door een geraffineerd gebruik van muziek en geluid.’

Savages

Savages is de nieuwe actie-thriller van Oscarwinnaar Oliver Stone, met o.a. Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Benicio Del Toro, Salma Hayek, Emile Hirsch en Demian Bichir. De film is gebaseerd op de bestseller van Don Winslow. Ben (Aaron Johnson), een rustige en vreedzame Boeddhist en zijn beste vriend Chon (Taylor Kitsch), een ex-marinier en ex-huurmoordenaar, runnen samen een succesvolle business. Ze verbouwen de beste marihuana die er is. Daarnaast hebben ze beide een bijzondere relatie met de prachtige Ophelia (Blake Lively). Ze leiden een idyllisch bestaan in het zuiden van Californië, totdat de Mexicaanse drugsorganisatie Baja Cartel eist dat de drie voor hen gaan werken. Elena (Salma Hayek), de meedogenloze leider van het Baja Cartel en haar koelbloedige handlanger, Lado (Benicio Del Toro), onderschatten de sterke band tussen de drie vrienden. Ben en Chon gaan een hevige strijd aan met het Cartel en krijgen hulp van de corrupte narcotica agent Dennis (John Travolta).