'Export naar India verdubbelt in vijf jaar'

Redactie

De export van Nederlandse bedrijven naar India is in 2016 verdubbeld in vergelijking met 2011. Die verwachting spreken economen van ING uit in een dinsdag gepubliceerd rapport. Vooral de verwachte toename van de buitenlandse investeringen in India zorgt voor extra exportpotentieel.

Officieel vertegenwoordigt de Nederlandse export naar India een waarde van tweeënhalf miljard euro. De economen van ING hebben echter uitgerekend dat dit bedrag oploopt naar vier miljard euro als ook indirecte exporten via Duitsland en België worden meegerekend. De daadwerkelijke uitvoer valt echter uit op ongeveer drie miljard euro, omdat een deel van de directe Nederlandse uitvoer in het buitenland geproduceerde goederen bevat.

Doordat de Indiase regering eerder deze maand besloot dat buitenlandse multinationals winkels mogen openen in het land, verwachten de economen dat de buitenlandse investeringen de komende jaren een hoge vlucht nemen. Vorig jaar daalden die investeringen, mede onder invloed van de economische crisis, nog met de helft.

Volgens ING biedt de liberaliseringspolitiek van de Indiase regering vooral kansen voor toeleveranciers in de agrofoodsector en de logistiek. "Een bedrijf als Frieslandcampina kan bijvoorbeeld zuivel gaan leveren aan internationale supermarktketens die in India vestigingen openen", zegt econoom Rob Rühl van ING.