Van Barneveld wint kraker van Van Gerwen

Boris (borisz)

Raymond van Barneveld won in de tweede ronde van het EK darts met 10-9 Michael van Gerwen. De partij was een kraker, beide heren gooiden ruim 102 gemiddeld. De derde landgenoot in de tweede ronde Jerry Hendriks verloor met 10-7 van Phil Taylor.

Barney en Mighty Mike gingen vanaf het startschot als kanonnen van start. De eerste leg werd gewonnen door Van Gerwen in 11 darts, leg 2 door Van Barneveld in 11 darts en dat zette de toon voor de rest van de wedstrijd. Gedurende de gehele wedstrijd ontliepen beide heren elkaar nauwelijks iets. 

Van Barneveld had finishes in de wedstrijd van 156 en 136 en Van Gerwen gooide 128 uit om er 7-7 van te maken. In de zestiende leg, bij een 8-7 voorsprong voor de Hagenaar, had Van Gerwen een wat mindere leg en dat werd afgestraft door Barney. Hij zette zich op 1 leg van de overwinning, maar miste een leg later 4 matchdarts en zag Van Gerwen helemaal terugkomen tot 9-9. In de laatste leg was Van Barneveld wel de baas, hij was als eerste op een finish en gooide direct uit.

In de partij tussen Taylor en Hendriks werden de eerste vier legs werden eerlijk verdeeld. In leg 5 brak Hendriks The Power met een 142. De volgende leg wist hij ook te behouden en in leg zeven had hij op een 5-2 voorsprong kunnen komen, maar miste hij voor het eerst in de wedstrijd darts op de dubbel. Toch bleef hij knap bij tot 6-6 ging het helemaal gelijk op. Als Hendriks in de veertiende leg drie darts op de dubbel mist is dat de definitieve beslissing in de partij, The Power profiteert en maakt het daarna ook professioneel met 10-7 af. 

Zondagmiddag wordt de kwartfinale gespeeld. Dezelfde avond is de halve finale en finale. De Europees kampioen gaat naar huis met 50.000 Engelse pond. 

Tweede ronde

Speler Seler Uitslag
Andree Welgee Brendan Dolan 5-10
Andy Hamilton Ronnie Baxter 10-8
Wes Newton Kevin Painter 10-5
Phil Taylor Jerry Hendricks 10-7
Simon Whitlock Dave Chisnall 10-5
Raymond van Barneveld Michael van Gerwen 10-9
Ian White Kim Huybrechts 5-10
Colin Lloyd Richie Burnett 10-8

 Kwartfinale

Tijd Speler Speler
14.00 Andy Hamilton Wes Newton
15.00 Phil Taylor Brendan Dolan
16.00 Kim Huybrechts Raymond van Barneveld
17.00 Simon Whitlock Colin Lloyd