'Contador getuigt in zaak Fuentes'

Peterselieman

Het lijkt erop dat Alberto Contador moeten getuigen in de strafzaak tegen dopingarts Eufemiano Fuentes. Ook andere toppers zoals Ivan Basso en Michele Scarponi hebben een oproep van het Spaanse gerecht ontvangen.

De zaak draait om de zakken met ingevroren bloed die in mei 2006 door de Guardia Civil in de kliniek van Fuentes zijn gevonden. Een aantal coureurs werd al geschorst in de zaak, maar voor Fuentes zelf start het proces op 28 januari en loopt volgens El Pais tot en met 22 maart 2013. Ook Yolanda Fuentes, dokter José Luis Merino Batres, coach Ignacio Labarta en de oud-ploegleiders Manolo Saiz en Vicente Belda zullen in het beklaagdenbankje staan. Ze kunnen tussen de twee en vier jaar celstraf krijgen.

Naast Contador, Basso en Scarponi zullen ook Joseba Beloki, Marcos Serrano, Jörg Jaksche en Jesus Manzano zullen onder ede gehoord gaan worden. Laatstgenoemde liet al weten in 2004 erg ziek te zijn geweest door de bloeddoping. Op de lijst met opgeroepen (oud-)sporters ontbreekt de naam van Alejandro Valverde. De Spanjaard werd eerder wel bestraft voor zijn aandeel in de zaak.

De renners kunnen onder ede vrijuit praten over de zaak die ook wel Operacion Puerto wordt genoemd. Ten tijde van de inval in 2006 was dopinggebruik in Spanje namelijk niet strafbaar. Of Contador ook echt bloeddoping van Fuentes afnam is nog niet duidelijk. Er werd weliswaar een zak bloed met de initialen AC aangetroffen, maar deze zou ook van Antonio Colom kunnen zijn geweest.