Rutte hoopt op snelle onderhandelingen

Redactie

VVD-leider Mark Rutte hoopt op snelle onderhandelingen met Diederik Samsom (PvdA) over de vorming van een nieuw kabinet. Dat zei hij dinsdagmiddag. "Wat mij betreft wordt het zo kort mogelijk."

Een deadline wilde Rutte echter niet geven. "Ik kan geen voorspelling doen." Veel zal ook afhangen van hoe de eerste gesprekken verlopen. Hij omschreef Samsom als een 'man waarmee ik zaken kan doen'. En dat zou wederzijds zijn. "Er is vertrouwen dat we eruit zouden komen."

Rutte vindt het verder niet vreemd dat hij nu aan tafel zit met de partij die hij vorige week nog een bedreiging voor het land noemde. De verkiezingsuitslag noopt ertoe dat VVD en PvdA gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, zei Rutte. Hij wees erop dat Samsom ook de VVD heeft uitgemaakt voor het voeren van 'rechts rotbeleid'.

De demissionair premier vindt ook niet dat de dinsdag gepresenteerde begroting weer de prullenbak in kan, zodra er een regeerakkoord ligt. Onder meer de PVV en SP vragen zich dat af. Volgens Rutte ligt 'de kracht van de begroting' er in dat het beleid gewoon wordt uitgevoerd, tenzij een nieuw kabinet of de Tweede Kamer alternatieven aandraagt.

Er wordt hoe dan ook orde op zaken gesteld, zei Rutte. Een van de onderdelen uit de begroting die waarschijnlijk zal sneuvelen, is de forenzentaks. Maar ook daarvoor geldt dat de maatregel gewoon wordt ingevoerd, tenzij een alternatieve dekking wordt gevonden. Samsom heeft al aangekondigd dat hij ervan af wil.