Roel van Duijn daagt AIVD voor rechter

Harry

Roel van Duijn, oud-politicus en voormalig activist, spant een kort geding aan tegen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Schrijft de Volkskrant

In dat kort geding eist hij dat de AIVD stopt met het verspreiden van documenten over hem aan derden. Naar eigen zeggen van van Duijn zegt de AIVD dat zij die documenten niet heeft. Roel zegt verder dat hij al jaren vraagt die documenten te kunnen inzien. "Mij weigeren ze die, terwijl ze ze wel aan anderen geven", stelt Van Duijn.

Enkele jaren geleden kwam Van Duijn er achter dat de voorganger van de AIVD, de BVD, hem tientallen jaren heeft geschaduwd. Hij claimt nu dat op internet voor hem onbekende BVD-berichten circuleren over hem die door de AIVD onwettig verstrekt zijn aan een derde partij.

Al jaren lang strijd Van Duijn tegen de AIVD. Vorig jaar december werd hij nog in het gelijk gesteld toen de Raad van State oordeelde dat de minister van Binnenlandse Zaken een aantal documenten over hem uit de periode van voor 1982 aan hem moet verstrekken.

Van Duijn was in de jaren 60 een prominent politiek activist en speelde diverse rollen in tal van groeperingen, zoals Provo, Ban de bom en de Kabouterbeweging. Later ging hij politieke functies bekleden in Amsterdam en bij de provincie Noord-Holland. Tegenwoordig runt hij een eigen website. Volgens Van Duijn komt het kort geding woensdag in Den Haag voor.