'Duitse politie kreeg al in 2002 tip over neonazi's'

Redactie

De Duitse politie kreeg jaren voordat drie voortvluchtige neonazi's de belangrijkste verdachten werden in een reeks moorden, al een tip over hun verblijfplaats. Dat schrijft de Duitse krant Welt am Sonntag.

Volgens de krant vertelde een informant die in extreemrechtse kringen verkeerde, de politie al in 2002 wat de verblijfplaats was van drie leden van de harde kern van de zogenoemde Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Volgens Duitse media werkte de informant van 2000 tot 2011 voor de Berlijnse politie.

De NSU vermoordde tussen 2000 en 2007 vermoedelijk tien mensen. De leden werden destijds gezocht voor andere misdaden. De twee vermoedelijke oprichters van de NSU, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, kwamen in november om het leven in wat op het oog een zelfmoordactie was. Een derde lid, Beate Zschäpe, gaf zich na de dood van de beide Uwes uit eigen beweging over.

Een politiewoordvoerder wilde de berichten zondag niet bevestigen, maar zei wel aan dat de autoriteiten dinsdag een verklaring in het parlement zullen geven.