Iran dreigt Israël te vernietigen

static

Er zal 'niets van Israël overblijven' als het land militaire actie tegen Iran onderneemt vanwege diens nucleaire programma. Dat heeft een hoge commandant van de machtige Iraanse Revolutionaire Garde zondag gezegd.

Generaal Mohammad Ali Jafari zei op een persconferentie dat Irans reactie op een aanval zal starten bij de Israëlische grens. Iran heeft nauwe banden met militanten in de Gazastrook en Libanon, die beide grenzen aan Israël.

Iran heeft wel vaker gerefereerd aan de verwoesting van Israël, maar zelden werd er zo duidelijk en gedetailleerd over gesproken.

Jafari waarschuwde dat olieverschepingen door de strategische Straat van Hormuz gevaar zullen lopen als er een oorlog uitbreekt tussen Iran en de Verenigde Staten. Hij zei zondag dat als Iran wordt aangevallen, het land zich bovenden niet langer aan het Non-proliferatieverdrag zal houden. Dat betekent echter niet dat Iran een kernwapen bouwt, aldus Jafari.

De Verenigde Staten en Israël sluiten beide een aanval op Iran niet uit als met diplomatie niet kan worden bewerkstelligd dat het land stopt met zijn omstreden nucleaire programma. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, iets wat Teheran ontkent.

Jafari zei niet te verwachten dat de VS Iran aanvallen, onder meer omdat Amerikaanse bases in het Midden-Oosten binnen bereik van Iraanse raketten liggen. Ook zei hij niet te denken dat Israël Iran zal aanvallen.


Iraanse generaal waarschuwt Israël en VS (Foto: Novum)