Federer beslist met zege op Haase Davis Cuptreffen

Peterselieman

Het Nederlandse Davis Cupteam heeft zondag naast promotie naar de wereldgroep gegrepen. Robin Haase verloor het vierde duel kansloos in drie sets (1-6, 4-6 en 4-6) van de mondiale nummer een Roger Federer, die daardoor de stand in de ontmoeting op 3-1 bracht. Nederland had op een tijdelijke gravelbaan bij de Westergasfabriek de laatste twee wedstrijden van de slotdag moeten winnen.

Haase stond vooraf voor een loodzware opdracht en Federer liet in de eerste set meteen zien waarom. Binnen 22 minuten trok de Zwitser met 6-1 de eerste set naar zich toe. In het tweede bedrijf kende Haase weer een valse start. De Hagenaar werd in de derde game gebroken, nadat hij met 40-0 had voor gestaan. Haase smeet uit frustratie zijn racket tegen het gravel. Ondanks de tegenvaller wist de Nederlander zich wel op te richten.

Haase bood Federer steeds beter partij, maar toch was het niet voldoende om een 2-0 achterstand in sets te voorkomen. In het begin van de derde set liet Haase zijn beste tennis zien. Hij had zijn opleving kunnen bekronen met een break, maar Haase liet een breekpunt onbenut. Het was al zijn zevende gemiste kans van de wedstrijd.

Federer sloeg in de vijfde game meedogenloos toe, door Haase op love te breken. Die voorsprong gaf de geslepen Zwitser in het vervolg niet meer weg. Haase kon zodoende niet voor de tweede dag op rij voor een stunt zorgen. Zaterdag hadden hij en dubbelpartner Jean-Julien Rojer tegen Federer en Stanislas Wawrinka nog verrassend de laatste strohalm gegrepen.