Jorritsma: "geen snelle formatie"

static

VVD-prominent Annemarie Jorritsma gelooft er niets van dat de VVD en de PvdA snel een kabinet kunnen vormen. "Ik hoor mensen zeggen: 'gooi het maar op een klein dun akkoordje'. Als we over een halfjaar weer verkiezingen willen hebben, moeten we dat doen", zei ze in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Op hoofdpunten moeten de twee partijen die samen een Kamermeerderheid kunnen vormen volgens haar gedetailleerde afspraken maken. De VVD haalde bij de verkiezingen 41 zetels, de PvdA 38.

Een halfjaar noemt Jorritsma een voor Nederland redelijke termijn om een kabinet te vormen. "Misschien is dat een goede investering om daarna vier jaar te blijven zitten. We moeten niet denken dat een snelle formatie succes belooft op de lange termijn."

De formatie wordt volgens haar een uitputtingsslag. "De VVD en de PvdA zijn tot elkaar veroordeeld en dat maakt het ingewikkelder. Wat moet je anders voor combinatie bedenken?"

Zelf werkte Jorritsma als minister acht jaar samen met de PvdA in een paars kabinet. Toen was er volgens haar echter een gemeenschappelijke vijand die de paarse partijen bond.

"Het gevoel was toen: het moet toch een keer mogelijk zijn een coalitie zonder CDA te maken. Maar dat is nu helemaal niet aan de orde." Ze zei toch te verwachten dat de partijen er uiteindelijk samen uitkomen.