"Wilders moet link anti-islamfilm verwijderen"

static

PVV-leider Geert Wilders moet de link naar een anti-islamfilm die hij zaterdag op zijn website zette verwijderen. "Hij had het er niet op moeten zetten", zei advocaat Gerard Spong zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

"In het Westen heb je de gewaardeerde vrijheid van meningsuiting. Daartegenover staat toch ook wel het recht op eigen godsdienstbeleving." Dat ligt volgens hem in islamitische landen anders dan in Nederland. "Daar moet je begrip voor hebben." Het plaatsen van de link door Wilders is volgens hem een provocatieve actie.

In tal van landen in het Midden-Oosten braken de afgelopen dagen ongeregeldheden uit naar aanleiding van de film, Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Er vielen meerdere doden. De onlusten braken uit nadat er een in het Arabisch nagesynchroniseerde trailer van de film op YouTube was verschenen.

VVD-prominent Annemarie Jorritsma zei in de uitzending dat de vrijheid van meningsuiting niet is gekoppeld aan hoe iets wordt gezegd. "Je kunt heel kritische films maken zonder dat het tot dit soort malle rellen komt." De rellen zijn volgens haar heftiger geworden sinds de Arabische lente. "Het volk is nog steeds te mennen, maar dat gebeurt nu niet via dictators."

Wilders, die in 2008 de anti-islamfilm Fitna maakte, gaf zaterdag aan naar de film te linken omdat hij de vrijheid van meningsuiting wil verdedigen tegen hen die met geweld reageren op de vrije uiting van gedachten. Overigens zijn de website van de PVV en de persoonlijke site van Wilders zaterdagavond tijdelijk niet bereikbaar. Dat zou komen doordat de sites overbelast waren.