Maker anti-islamfilm niet terug naar huis

anoniem_22072019025900

De maker van de anti-islamitische film die in tal van landen tot gewelddadige protesten heeft geleid keert niet terug naar huis en duikt mogelijk onder. De politie heeft hem na een verhoor op een onbekende locatie afgezet. "Wij weten niet waar hij heen is gegaan. Hij zei dat hij niet naar huis gaat", zegt een politiewoordvoerder.

De 55-jarige Nakoula Basseley Nakoula, die wordt gezien als de maker van de film, is zaterdag verhoord. Hij staat sinds een veroordeling wegens bankfraude voor vijf jaar onder toezicht van justitie.

De autoriteiten onderzoeken of hij de voorwaarden van zijn proeftijd heeft overschreden. Hij mag namelijk geen gebruik maken van computers en internet. Als hij dit toch heeft gedaan, kan hij in de gevangenis belanden.

Nakoula ging vrijwillig naar het politiebureau. Toen hij bij zijn huis in Los Angeles vertrok droeg hij een jas, hoed, sjaal en bril die zijn uiterlijk verborgen. Zijn huis wordt al enkele dagen door de media belegerd.

In tal van landen in het Midden-Oosten braken de afgelopen dagen ongeregeldheden uit naar aanleiding van de film, Innocence of Muslims, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. De onlusten braken uit nadat er een in het Arabisch nagesynchroniseerde trailer van de film op YouTube was verschenen.

De film speelde een rol bij de gewelddadige protesten in Libië, waarbij de Amerikaanse ambassadeur Chris Steven en drie andere Amerikanen omkwamen. Het grootste deel van de film is opgenomen in de kantoren van Media for Christ, een organisatie die vorig jaar meer dan een miljoen dollar ophaalde 'om het licht van Jezus over de wereld te laten schijnen'.

Nakoula omschrijft zichzelf als een koptische christen. Hij heeft een lange geschiedenis van anti-islamitisch activisme en zou meerdere doodsbedreigingen hebben ontvangen. Eerder deze week zei Nakoula, zichzelf bedienend van het pseudoniem Sam Bacile, tegen Associated Press dat hij de film had gemaakt om te provoceren.

Ongeveer dertig leiders van de Egyptische koptische kerk en moslimgemeenschappen in New Jersey en New York kwamen zaterdag samen in een moskee om hun eenheid te tonen. "Degenen die deze film hebben gemaakt zijn geen christenen", zei de koptische priester David Bebawi. "En degenen die de Amerikaanse ambassadeur hebben vermoord zijn geen moslims."