'Onze Taal heeft Troonrede niet somber genoemd'

anoniem_22072019025900

De directeur van het Genootschap Onze Taal heeft niet gezegd dat de troonrede dit jaar somber is. Hij bevestigde alleen dat het crisis is, meldt Onze Taal.

Omroep Brabant meldde zaterdag dat De Troonrede dit jaar somber van toon is. Dat zou directeur Peter Smulders van het genootschap in de uitzending hebben gezegd.

In het omstreden fragment zegt Smulders dat het erg meevalt met nietszeggende clichés in de jaarlijkse toespraak van koningin Beatrix. Daarop stelt interviewer Arjo Kraak over de toon: "Maar wel somber natuurlijk, het is wel crisis hè?" Smulders bevestigt met: "Dat wel."

Daarmee kan de directeur bedoelen dat het inderdaad crisis is, maar ook dat de toon inderdaad somber is. In ieder geval mag volgens Onze Taal niet worden geconcludeerd dat Smulders de troonrede zelf somber van toon heeft genoemd, want hij heeft het woord niet in de mond genomen.

Het bestuur zegt verder dat het niet de bedoeling is geweest het vertrouwen te schaden en zegt het te betreuren als dit toch is gebeurd.

Smulders heeft in de uitzending over de inhoud van de Troonrede gezegd dat die niet alleen vrijblijvende opmerkingen bevat. De Rijksvoorlichtingsdienst liet zaterdag weten dat het vertrouwen is geschonden, maar wilde niet zeggen of dit nog gevolgen heeft voor het genootschap.

Adviseurs van Onze Taal voorzien de conceptversie van de Troonrede al meer dan een kwarteeuw van commentaar. De volledige inhoud van de Troonrede wordt pas dinsdag bekend. Koningin Beatrix leest de tekst, die de plannen van de regering voor volgend jaar omschrijft, dan voor in de Ridderzaal.


'Onze Taal heeft Troonrede niet somber genoemd' (Foto: Novum)