Wapens stakende mijnwerkers ingenomen

Stephan (Stephan5)

De Zuid-Afrikaanse politie heeft zaterdag stakende mijnwerkers ontwapend. Zo'n vijfhonderd agenten vielen voor zonsopgang pensions bij de platinamijn van Lonmin in Marikana binnen en namen zelfgemaakte machetes, speren, messen en knuppels in beslag. Zes personen werden gearresteerd op verdenking van wapen- en drugsbezit. Honderden mijnwerkers die weigerden hun wapens af te geven werden met traangas bestookt.

Vrijdag kondigde de Zuid-Afrikaanse regering aan dat er een eind gemaakt zou worden aan de illegale acties van mijnwerkers en dat wapens geconfisqueerd zouden worden. Minister van justitie zei dat de regering tot ingrijpen had besloten, omdat de mijnindustrie van vitaal belang is voor de Zuid-Afrikaanse economie. Hij zei dat 'het geweld, de bedreigingen en de intimidatie' waarvan de stakende mijnwerkers zich bedienen de regering grote zorgen baart.

De stakende werknemers van Lonmin eisen loonsverhoging. Op 16 augustus schoot de politie in Marikana 34 mijnwerkers dood. Het was zaterdag voor het eerst sinds een maand geleden dat de politie weer tegen de mijnwerkers optrad.

Volgens Lonmin zijn slechts drieduizend van zijn 28 duizend werknemers plus tienduizend contractarbeiders bij de staking betrokken. Werkwillige mijnwerkers zouden thuisblijven uit angst voor de stakers, die hebben gedreigd iedereen die aan het werk gaat te vermoorden.


Wapens stakende mijnwerkers ingenomen (Foto: Novum)