'Troonrede met inhoud en somber van toon'

anoniem_22072019025900

De Troonrede is dit jaar somber van toon en bevat niet alleen vrijblijvende opmerkingen. Dat heeft Peter Smulders, directeur van het Genootschap Onze Taal, gezegd tegen Omroep Brabant. Adviseurs van Onze Taal voorzien de conceptversie van de Troonrede al meer dan een kwarteeuw van taalkundig commentaar.

De tekst bestaat volgens Smulders niet uit 'nietszeggende clichés', hoewel dat gezien de demissionaire status van het kabinet misschien wel te verwachten was geweest. Er zouden zaken in staan die gedestilleerd kunnen worden uit de huidige politieke verhoudingen.

Adviseurs van het Genootschap Onze Taal lezen in de week voorafgaand aan Prinsjesdag het concept van de tekst en voorzien dat van advies over formuleringen en grammaticale correctheid. Dat gebeurde dit keer in het bijzijn van de tekstschrijver, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken en iemand van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De inhoud van de Troonrede wordt pas dinsdag bekend. Koningin Beatrix leest de tekst, die de plannen van de regering voor volgend jaar omschrijft, dan voor in de Ridderzaal.


'Troonrede met inhoud en somber van toon' (Foto: Novum)