Grote demonstratie tegen Poetin in Moskou

anoniem_22072019025900

Duizenden mensen hebben zaterdag in de Russische hoofdstad Moskou gedemonstreerd tegen president Vladimir Poetin. Het was de eerste grote demonstratie sinds drie maanden.

Op weg naar de plek waar later op de dag een manifestatie zou worden gehouden riepen demonstranten leuzen als 'Rusland zonder Poetin' en 'Wij zijn de regering'.

Sinds hij in mei voor de derde keer president werd heeft Poetin tal van maatregelen genomen om de oppositie aan banden te leggen. Veel oppositieleden zijn opgepakt en vastgehouden voor verhoor. Vorige maand werden drie leden van de feministische punkgroep Pussy Riot tot twee jaar strafkamp veroordeeld, omdat ze in een Moksouse kerk een tegen Poetin gericht gebed hadden gedeclameerd. Sommige demonstranten betuigden zaterdag hun steun aan Pussy Riot.

Vrijdag nam het parlement het oppositielid Gennadi Goedkov zijn zetel af, officieel omdat hij ongeoorloofde zakelijke belangen zou hebben. Goedkov heeft de toorn van het Kremlin over zich afgeroepen door zich tegen Poetin, net als hij een oud-KGB'er, te keren en zich aan te sluiten bij de oppositie.

De demonstratie van zaterdag werd gehouden met toestemming van de gemeente Moskou. Er was zo'n zevenduizend man politie op de been.


Grote demonstratie tegen Poetin in Moskou (Foto: Novum)