FOK!filmtips van de dag: Sexy Beast

dekatophetspek

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Sexy Beast 1

Het lijkt vanavond wel de avond van de film bij de publieke omroep. Zo is om 20.30 uur op Nederland 3 de thriller Schemer van Hanro Smitsman te zien. De film is geïnspireerd op de moord op Maja Bradaric in 2003. Smitsman veranderde echter zoveel aan het verhaal dat er weinig van de oorspronkelijke zaak in terug te vinden is. Zo is het groepje schoolvrienden, waar het verhaal om draait, opeens autochtoon in plaats van allochtoon en zegt zelfs hoofdrolspeler Robert de Hoog in een later interview dat de film niets meer te maken had met de moord op Bradaric.

Schemer
Schemer.

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we voor Sexy Beast, het regiedebuut van videoclipregisseur Jonathan Glazer. Gary 'Gal' Dove (Ray Winstone) is een gepensioneerde kluizenkraker die zijn dagen doorbrengt in een luie stoel aan de rand van een zwembad in Spanje. Het luie leventje wordt echter behoorlijk verstoord als Don Logan (Ben 'Ghandi' Kingsley) zijn hulp nodig heeft voor een 'laatste klus'.

Sexy Beast is een heerlijk absurde film. Vooral Kingsley en Winstone zijn heerlijk op dreef als een stel gepensioneerde gangster die nog een laatste grote slag willen slaan. Daarnaast kent de regisseur duidelijk zijn klassiekers en zien we fijne knipogen in de richting van onder meer Donnie Darko en Raiders Of The Lost Ark. Sexy Beast is vanavond om 22.10 uur te zien op Nederland 3.

Sexy Beast 2
Sexy Beast.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!