Wijffels blij met monsterzege PvdA en VVD

Redactie

CDA-prominent en oud-formateur Herman Wijffels is blij met de monsterzege van de PvdA en de VVD. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Het zorgt voor minder versplintering in het politieke landschap. Voor het eerst in lange tijd kunnen twee partijen met elkaar een regering vormen."

Ook blijkt uit de verkiezingsuitslag volgens Wijffels dat Nederland minder anti-Europees is dan tot voor kort werd gedacht. Hij denkt dat de verkiezingscampagnes van de verschillende partijen daaraan hebben bijgedragen. "Meer mensen zijn nu voor Europa dan voor de campagnes begonnen. De campagnes hebben geholpen Europa beter in beeld te krijgen."

De PvdA en de VVD moeten volgens de oud-informateur nu gaan proberen samen een regering te vormen. "Ik denk dat de uitspraak van de kiezers is dat zij het met zijn tweeën moeten doen."

Wijffels spreekt van een 'klassiek Nederlands evenwicht'. "Nederland wil zich behoorlijk sociaal opstellen, maar ook de economie moet de aandacht krijgen. Dat is de combinatie waar Nederland de welvaart aan te danken heeft." Eerder zorgde het CDA, dat beurtelings met de PvdA of de VVD regeerde, voor dat evenwicht, stelt Wijffels. "Nu moeten VVD en PvdA het gewoon samen doen."

De enorme klap die het CDA te verwerken kreeg, de partij van Sybrand van Haersma Buma verloor acht zetels en is uitgekomen op dertien zetels, heeft Wijffels niet verbaasd, zegt hij. "De gedoogconstructie waaraan het CDA heeft deelgenomen, heeft tot dit verlies geleid."

Aan Van Haersma Buma heeft het volgens Wijffels niet gelegen. "Hij heeft gemaakt wat hij ervan kon maken. Het ligt niet aan hem." Bij de verkiezingen voor de lijsttrekker van het CDA stemde Wijffels daarentegen op Mona Keijzer, die deze verkiezing verloor van Van Haersma Buma. "Het was een helderder signaal geweest naar het electoraat als we een fris gezicht hadden laten zien", aldus Wijffels.