Ferguson en Rodgers willen einde spreekkoren

Peterselieman

De trainers van Liverpool en Manchester United hebben vrijdag hun fans opgeroepen om een einde te maken aan kwetsende spreekkoren in elkaars richting. Aanleiding is een woensdag openbaar gemaakt rapport, waaruit bleek dat de fans van Liverpool geen schuld hadden aan het Hillsborough-drama.

In het verleden dreven fans van United regelmatig de spot met het drama in 1989, waar in totaal 96 mensen de dood vonden. Op hun beurt was voor supporters van Liverpool de vliegramp van München in 1958 een gewild onderwerp. Acht spelers van United kwamen daarbij om het leven.

Nu het Hillsborough-incident volop in het nieuws is, hopen de managers van de twee succesvolste clubs uit de Engelse historie dat de strijdbijl begraven kan worden. "Je zou hopen dat er een streep getrokken kan worden over hoe supporters met elkaar om zouden moeten gaan", zegt United-coach Sir Alex Ferguson. "We zijn twee grote clubs en zouden elkaars problemen uit het verleden moeten begrijpen."

Ferguson kreeg bijval van collega Brendan Rodgers, de coach van Liverpool. "Ik spreek als mens en heb het nooit leuk gevonden om teksten te horen die gaan over andermans tragedies of dood", zegt hij. "Helaas is er een kleine groep fans die altijd zal blijven teleurstellen. Laten we hopen dat we kunnen leren van dit hele proces."

Ferguson en Rodgers reageerden op het woensdag uitgekomen rapport, dat concludeerde dat het Hillsborough-drama uit de hand liep door fouten van politie en hulpdiensten. Lange tijd werd aangenomen dat dronken supporters van Liverpool de schuldigen waren.

Het Hillsborough-drama geldt als de grootste stadionramp in de Britse voetbalhistorie. Bij een bekerwedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest, die op onpartijdig terrein in Sheffield werd gespeeld, vielen op 15 april 1989 bij het gedrang in de mensenmassa bijna honderd doden.