Chemiebedrijf stootte jarenlang te veel uit

Redactie

Een fabriek van chemiebedrijf DuPont in Dordrecht heeft jarenlang te veel van een schadelijke fluorkoolstof uitgestoten. Dat heeft de provincie Zuid-Holland laten weten. Onderzocht wordt of er gevaar is ontstaan voor de volksgezondheid.

De lekkage werd op 21 augustus ontdekt door medewerkers van de Viton-fabriek, waar een soort rubber wordt gemaakt. Het lek is waarschijnlijk ontstaan tussen 1992 en 1994, meldt de provincie. Door het defect aan de leiding lekte er jarenlang vijftig procent meer weg van de stof hexafluorpropeen dan is toegestaan.

De fabriek ligt om een andere reden sinds 6 september stil. Op verzoek van de provincie wordt de fabriek voorlopig niet opgestart. Tegen DuPont is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Een verspreidingsbedrijf heeft twee weken geleden onderzoek gedaan naar de schade voor de gezondheid. Voorlopige conclusie is dat er geen gezondheidsschade te verwachten valt op tweehonderd meter van het lek. DuPont onderzoekt ook zelf de mogelijke gezondheidsrisico's. Daarvan worden de resultaten naar verwachting 20 september bekendgemaakt.