Lage opkomst eilanden Caribisch Nederland verwacht

Redactie

Nederland is al weken in de ban van de verkiezingen, maar negenduizend kilometer verderop, op Bonaire, Saba en St. Eustatius is er niet echt sprake van verkiezingskoorts. Sinds 2010 zijn de eilanden onderdeel van Nederland. En dus doen ze, voor het eerst in de geschiedenis, mee aan de Tweede Kamerverkiezing in Nederland.

Een hoge opkomst wordt niet verwacht. De politieke partijen in Nederland zijn voor veel inwoners van de eilanden onbekend. Er is nauwelijks campagne gevoerd. Alleen 50Plus, het CDA en de Partij voor de Dieren lieten even hun gezicht zien op Bonaire. De bijna vijftienduizend stemgerechtigden zijn goed voor een kwart Kamerzetel, als iedereen gaat stemmen. Die kans is echter klein.

De actiegroep Nos ke Boneiru Bèk (NKBB - Wij willen Bonaire terug) voert al weken actie op het eiland. Vrijwilligers lopen van deur tot deur en roepen kiezers op hun stembiljet ongeldig te maken en in de stembus van NKBB te deponeren. "Met succes", stelt organisator Cedric Soleana.

De actie van Soleana is GroenLinks in het verkeerde keelgat geschoten. De partij heeft minister Liesbeth Spies (CDA) van Koninkrijkszaken daarover schriftelijk vragen gesteld. Volgens Kamerlid Ineke van Gent worden Bonaireanen onder druk gezet om vooral niet te stemmen bij de komende verkiezingen. Sommige mensen moesten zelfs hun stempas inleveren, denkt Van Gent.

Maar daarvan is volgens Soleana absoluut geen sprake. "De ontevredenheid van de Bonairianen over de Nederlandse regelzucht komt recht uit ons hart. We hoeven niemand onder druk te zetten. Mensen geven hun ongeldig gemaakte oproepkaart vrijwillig af. Met onze actie geven wij een signaal af aan Nederland dat het echt anders moet op ons eiland. Wij willen onze zaken zelf regelen."


Lage opkomst eilanden Caribisch Nederland verwacht (Foto: Novum)