Zuckerberg noemt beursgang Facebook teleurstellend

Redactie

Oprichter en topman van Facebook Mark Zuckerberg vindt de prestaties van zijn bedrijf op de beurs 'duidelijk teleurstellend'. Dat zei hij dinsdagavond op een technologieconferentie. Het was de eerste keer dat Zuckerberg in het openbaar op de mislukte beursgang reageerde.

Sinds de beursgang in mei is Facebook in waarde gehalveerd. Het aandeel ging voor 38 dollar naar de beurs, en noteert dinsdagavond na het sluiten van de beurs op 19,43 dollar.

Veel medewerkers hebben hierdoor geld verloren. "Waarschijnlijk levert dit wel wat gedemoraliseerde medewerkers op", zei Zuckerberg. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat zij toch blijven en zelfs 'hun inzet verhogen'. Zuckerberg zelf verloor negen miljard dollar.

Zuckerberg richtte zich tijdens de conferentie ook op criticasters die de winstgevendheid van Facebook in twijfel trekken, vooral op mobiele telefoons waar advertenties moeilijk op weer te geven zijn. De topman in grijs t-shirt, jeans en gympen benadrukte dat juist het mobiele platform winstgevend kan gaan worden.

De topman gaf wel toe dat het een fout was in eerste instantie op HTML5 te vertrouwen. Door die internettaal te gebruiken hoopte het bedrijf één applicatie te kunnen maken die op alle platforms kon draaien. Dat zorgde echter voor slechte ervaringen van gebruikers. Inmiddels is de app voor iPhone aangepast, die voor Android moet nog volgen.

De Facebook-oprichter ontkende tegenover zijn gehoor bezig te zijn met een eigen mobiele telefoon, zoals Apple en Google. "Dat is zo duidelijk een verkeerde strategie", zei Zuckerberg.


Zuckerberg noemt beursgang Facebook teleurstellend (Foto: Novum)