Spanje overweegt hulpvraag, wil geen noodpakket

Stephan (Stephan5)

Spanje overweegt hulp te vragen van de collega-eurolanden om het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) op te starten. Dat zei premier Mariano Rajoy woensdag tegen Finse media. Het land wil echter geen miljardenlening.

De Spaanse premier zei dat het grootste doel is om de schuld van zijn land terug te brengen en structureel te hervormen. "Groei is noodzakelijk voor ons. De enige andere optie waar ik aan denk is het gebruik van het instrument van de ECB."

Vorige week kondigde ECB-president Mario Draghi aan onbeperkt staatspapieren op te kopen, onder voorwaarde dat een land officieel hulp heeft gevraagd en bij de hierbij op te leggen hervormingen worden begeleid door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Sindsdien wordt er op gerekend dat Spanje het eerste land is dat hiervan gebruik gaat maken.

Het is de eerste keer dat Rajoy een hulpaanvraag openbaar in overweging neemt. Hij stelt daar wel meteen voorwaarden aan en wil geen volledig noodpakket met extra miljarden aan leningen. "Dat is niet wat de Spaanse economie op dit moment nodig heeft."

Het IMF mag wat hem betreft wel meekijken in Spanje, maar Rajoy wil geen hervormingen opgelegd krijgen. "Wij zijn bereid onze schuld terug te brengen", stelt de premier. "Maar anderen kunnen niet voor ons beslissen hoe we dat gaan doen." Het land heeft al harde maatregelen genomen en zit niet te wachten op extra eisen van buitenaf.

Volgens Rajoy is de beslissing over hulp heel belangrijk en verdient het een 'zorgvuldige overweging'. "Het is heel duidelijk dat we uiteindelijk zo'n verzoek moeten doen. Maar eerst moeten we iedereen zijn mening horen."


Spanje overweegt hulpvraag, wil geen noodpakket (Foto: Novum)