Veel vragen rond zoekraken vicepresident China

Redactie

De afwezigheid van Xi Jinping, de gedoodverfde nieuwe president van China, heeft de geruchtenstroom in het land in de hoogste versnelling gebracht. Xi werd tien dagen geleden voor het laatst gezien en annuleerde sindsdien een reeks gesprekken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Een woordvoerder liet dinsdag weten 'geen informatie' over de verblijfplaats van de politicus te hebben.

Op de vraag of Xi nog in leven is, antwoordde de woordvoerder: "Ik hoop dat u ook serieuze vragen kunt stellen."

Ondertussen worden in het geruchtencircuit vraagtekens geplaatst bij de gezondheid van de kroonprins van de Communistische Partij. Xi zou last van zijn rug hebben of zelfs een beroerte hebben gehad. Sommige geruchten zijn meer aan de fantasie ontsproten. Een buitenlandse website meldde dat Xi een auto-ongeluk zou hebben gehad, een in scène gezet ongeval om een politieke vete te beslechten. Later werd het bericht ingetrokken.

De 59-jarige Xi is vicepresident en werd vijf jaar geleden uitverkoren om president Hu Jintao later dit jaar op te volgen. De troonopvolger verscheen voor het laatst in het openbaar op een bijeenkomst van een opleidingsinstituut van de Communistische Partij op 1 september. Sindsdien annuleerde hij gesprekken met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, de Singaporese premier Lee Hsien Loong en de Deense premier Helle Thorning-Schmidt. Zondag was hij ook niet aanwezig op een vergadering van de Centrale Militaire Commissie, waarvan hij vicevoorzitter is.

Dat de vicepresident opeens vermist wordt is het zoveelste in een reeks incidenten die de vraag oproept of de machtsoverdracht op het Congres van de Communistische Partij later dit jaar soepel zal verlopen. Eerder toonde de val van de hoge partijfunctionaris Bo Xilai al aan dat er gerommel is binnen de partij, vorige maand kwam daar het plotselinge ontslag van een assistent van Hu bij.


Veel vragen rond zoekraken vicepresident China (Foto: Novum)