[Vuelta] Contador pakt eindzege, Degenkolb etappe

Peterselieman

Alberto Contador heeft zondag voor de tweede keer in zijn carrière de Vuelta a España gewonnen. De rode leiderstrui van de 29-jarige Spanjaard kwam in de traditionele slotetappe naar Madrid niet meer in gevaar. Contador, die de Vuelta in 2008 voor het eerst op zijn naam schreef, liet in het klassement zijn landgenoten Alejandro Valverde en Joaguin Rodriguez achter zich.

De slotetappe werd gewonnen door John Degenkolb van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano. Het was de vijfde etappezege van de Duister in deze Vuelta.

Rabobank besloot de laatste grote ronde van het jaar met twee renners in de top tien. Robert Gesink werd zesde, Laurens ten Dam eindigde twee plaatsen lager.

Contador maakte in de Vuelta zijn rentree in een grote ronde na het uitzitten van een dopingschorsing. De Spaanse klimmer werd begin februari met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst vanwege een positieve dopingtest in de Tour de France van 2010. Een lichte hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol werd in Contadors bloed aangetroffen.

Tijdens zijn schorsing trainde Contador als hard door. Vorige maand maakte hij in de Eneco Tour zijn rentree in het wielerpeloton. Door een gebrek aan wedstrijdritme was Contador aan het begin van de Vuelta nog niet op zijn best. Naarmate de ronde vorderde, raakte hij echter steeds beter in vorm.

Contador vocht in de tweede en derde week fascinerende duels uit met landgenoot Rodriguez. Aanvankelijk moest Contador daarin het onderspit delven. Hoe hard en hoe vaak hij ook demarreerde, hij kreeg zijn concurrent niet op de knieën. Zelfs maandag op de ongekend steile Cuitunigru had Rodriguez steeds een antwoord op de verwoede aanvalspogingen van Contador.

De rode leiderstrui leek stevig om Rodriguez' schouders te zitten, maar uitgerekend in een op papier eenvoudige etappe ging het fout. Hij kwam woensdag slecht uit de rustdag en verloor in een overgangsetappe ruim tweeënhalve minuut. Valverde stak hem in het klassement ook voorbij.