Uitslag Nederland - Turkije

Frank (franklop)

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd van de WK-kwalificatie met moeite in winst om weten te zetten. De manschappen van bondscoach Louis van Gaal wonnen met 2-0 van Turkije, door goals van Van Persie en Narsingh.

Dat het heftig vernieuwde Oranje nog veel werk te verzetten heeft bleek in de eerste helft. De verdediging maakte diverse fouten, maar die werden niet afgestraft door de Turken. Turan kopte in de eerste minuut al voorlangs en Martins Indi wist nog een bal van de lijn te halen die hij zelf na een miscommunicatie over doelman Krul werkte.

Sneijder in duel met Emre. (Foto: Pro Shots)

Ook Willems en Janmaat gingen in de eerste helft in de fout, maar onder anderen Sercan en Arda hadden het vizier niet op scherp. De 1-0 voorsprong bij rust was dan ook niet helemaal terecht. Van Persie wist al in de zeventiende minuut Oranje op een voorsprong te zetten nadat hij een corner van aanvoerder Sneijder binnenkopte. Het had zelfs 2-0 kunnen en wellicht moeten staan als Narsingh meer overzicht had gehad bij een counter en Robben eerder aanspeelde. Nu schoot de PSV’er zelf naast de goal van de Turkse doelman.

De eerste kans na rust was ook voor de Turken, maar Krul redde prachtig op een schot van Altintop. Oranje kreeg na 20 minuten ook een goede kans, maar de pass van Robben op Van Persie was te hard. Aan de andere kant kopte Bulut in kansrijke positie over. Gaandeweg de tweede helft leek Oranje meer onder de druk van de Turken, die liefst 20.000 landgenoten op de tribune van de ArenA hadden zitten, uit te komen.


Debutant Clasie werkt zich langs Bulut. (Foto: Pro Shots)

Diverse malen werd de aanval gezocht door het Nederlands elftal, maar er werden geen grote kansen gecreëerd. De Turken gooiden het achterin helemaal open om zo nog wat af te dwingen, maar de goal viel aan de andere kant. Narsingh kon alleen af op het doel van Tolga en wipte de bal over de goalie heen, om zo voor de 2-0 zege te zorgen.

Nederland

2 - 0

Turkije

 16' Van Persie
 90+3' Narsingh
   
 
 Gele kaart: Willems (Nederland), Kaldirim, Torun, Altintop (Turkije)
 
Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: 51.000
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Janmaat (Van Rhijn/46)
Heitinga (Vlaar/86)
Martins Indi
Willems
Strootman
Clasie (Fer/50)
Sneijder
Nasingh
v. Persie
Robben
  Tolga
Hamit Altintop
Toprak
Kaya
Kaldirim
Mehmet
Arda
Emre (Sahin/60)
Torun (Mevlüt/81)
Bulut
Sararer (Yilmaz/70)