Canada sluit ambassade in Iran

Redactie

Canada sluit zijn ambassade in Iran. Dat heeft het Canadese ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekendgemaakt op zijn website. Alle Iraanse diplomaten in Canada zijn tot ongewenste personen verklaard.

"Canada beschouwt de regering van Iran als de grootste bedreiging voor vrede en veiligheid in de wereld", liet minister John Baird in een verklaring weten. "Het Iraanse regime verschaft in toenemende mate militaire hulp aan het regime van Assad; het weigert mee te werken met VN-resoluties over zijn atoomprogramma; het bedreigt stelselmatig het bestaan van Israël en grijpt terug op antisemitische retoriek en roept op tot volkerenmoord; het is een van de grootste schenders van de mensenrechten in de wereld; en het biedt hulp en toevluchtsoorden aan terreurgroeperingen."

Ottawa heeft hierom besloten Iran te bestempelen tot staatssponsor van terreur. Om de veiligheid van zijn diplomatieke personeel niet in gevaar te brengen sluit de Canadese ambassade in Teheran de deuren - het personeel heeft Iran inmiddels verlaten - en worden de diplomatieke banden met Iran opgeschort. Iraanse diplomaten in Canada is te verstaan gegeven binnen vijf dagen hun biezen te pakken.

De vrees voor het eigen diplomatieke personeel nam bij Canada toe na een reeks aanvallen op de Britse ambassade in Teheran eind 2011. Volgens Londen had Teheran een stevige hand in de aanvallen. Inmiddels hebben de Britten hun ambassade gesloten en Iraanse diplomaten de deur gewezen.

De betrekkingen tussen Canada en Iran bekoelden de laatste jaren na de dood van een Canadees-Iraanse fotograaf in Iraanse hechtenis in 2003. Ottawa riep toen zijn ambassadeur terug, waarna Teheran de Canadese ambassadeur sommeerde te vertrekken. De banden liepen in 1980 al een deuk op toen de toenmalige Canadese ambassadeur hielp bij de vrijlating van zes in Iran ontvoerde Amerikanen.