Kritiek op hypotheekbelofte Rutte

Redactie

PvdA-leider Diederik Samsom heeft kritiek op de belofte van premier Mark Rutte (VVD) dat het beschermen van de hypotheekrenteaftrek topprioriteit heeft bij de VVD. Samsom noemt dat onverstandig. Ook Alexander Pechtold (D66) heeft kritiek. Onderzoekers concluderen desalniettemin dat de liberale plannen voor de woningmarkt het beste zijn.

"Het is onverstandig om op deze manier weer een taboe op de hypotheekrenteaftrek te leggen", zei Samsom vandaag bij RTL Z. Rutte waarschuwde in een interview met De Telegraaf dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek sterk worden benadeeld wanneer de VVD niet in een nieuw kabinet terechtkomt. Het is echter geen breekpunt.

Volgens Samsom moeten er echt stappen worden gezet. De woningmarkt kan alleen maar vlot worden getrokken door nu de hypotheekrenteaftrek over een periode van dertig jaar langzaam af te bouwen. "Als Rutte dat weigert, omdat hij denkt electoraal te kunnen winnen door mensen schijnzekerheid te bieden, dan is dat heel onverstandig."

De eveneens kritische Pechtold vraagt zich af wat de belofte van Rutte waard is. Hij verwijst naar de verkiezingsbelofte van de VVD uit 2010 waarin werd gesteld dat niet zou worden getornd aan de hypotheekrenteaftrek. Maar die belofte moest Rutte breken bij het Kunduz-akkoord, stelt Pechtold. "Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen denken: wat zijn de beloftes van Rutte voor de verkiezingen nog waard?"

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) hield de verkiezingsprogramma's van de verschillen de partijen tegen het licht en onderzocht ze op de gevolgen voor de woningmarkt. Daaruit blijkt dat een 'stimulerend effect' op de woningvraag, de doorstroming op de woningmarkt, de bouwproductie en de werkgelegenheid in de bouw de komende kabinetsperiode alleen kan worden bereikt via een combinatie van de maatregelen uit het verkiezingsprogramma van de VVD.

Wanneer de verkiezingsprogramma's van CDA, D66, GroenLinks of de ChristenUnie worden uitgevoerd, leidt dit tot een afname van de woningvraag. Ook worden forse ingrepen in de hypotheekrenteaftrek niet volledig gecompenseerd. De PVV heeft een 'neutraal' effect op de woningmarkt en bouwproductie, omdat de partij van Geert Wilders de woningmarkt de komende jaren met rust laat. De bouw van nieuwe woningen komt 'duidelijk onder druk' te staan bij de PvdA en de SP. Hoofdreden is dat deze partijen zeer fors in de hypotheekrenteaftrek ingrijpen, aldus het EIB.