Banengroei Verenigde Staten valt tegen

Redactie

(Novum/ABM FN) De stijging van het aantal banen in de Verenigde Staten was de afgelopen maanden een stuk kleiner dan eerder aangenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van arbeid vrijdag publiceerde.

Het aantal banen nam vorige maand toe met 96 duizend. Economen waren uitgegaan van een stijging met 130 duizend. Het ministerie stelde het cijfer voor juli bij van plus 163 duizend naar plus 141 duizend. In juni kwamen er in plaats van 64 duizend maar 45 duizend banen bij.

De werkgelegenheid in de private sector steeg in augustus met 103 duizend banen, vergeleken met een banengroei van 162 duizend in de voorafgaande maand. De overheid schrapte per saldo zeven duizend banen.

De werkloosheid liep in augustus terug van 8,1 procent naar 8,3 procent. De bredere werkloosheidsdefinitie, die Amerikanen bevat die gedwongen deeltijd werken en werklozen die langer dan vier weken niet naar een baan hebben gezocht, daalde van 15 naar 14,7 procent.

De werkloosheidscijfers zijn van groot belang voor de Amerikaanse president Barack Obama. Een zittende president werd nog nooit herkozen als meer dan 7,5 procent van de beroepsbevolking werkloos was.