Asbestaffaire kost woningcorporatie al vijf miljoen

Redactie

De asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland heeft woningcorporatie Mitros tot nu toe al vijf miljoen euro gekost. Dat meldt een woordvoerder van Mitros vrijdag. De kostenpost loopt nog op, omdat een aantal woningen nog moet worden schoongemaakt, net als de dakrand van een flat aan de Stanleylaan die de bron van de besmetting bleek te zijn.

De kosten voor Mitros zijn onder meer ontstaan door het nemen van monsters in ruim zesduizend woningen. Daarnaast heeft de woningcorporatie hotels, eten, kleding en vervoer voor geëvacueerde bewoners vergoed en betaalden bewoners geen huur in de periode dat zij door schoonmaakwerkzaamheden hun huis niet in konden.

Ook dienden tientallen bewoners schadeclaims in bij Mitros. Om welk totaalbedrag aan geclaimde schade het gaat is niet bekend. De woordvoerder kan evenmin aangeven wanneer de claims worden behandeld.

Of de woningcorporatie geheel moet opdraaien voor de kosten is onbekend. Juristen en verzekeringsmaatschappijen breken daar namens Mitros momenteel hun hoofd over.

Over de consequenties van de gemaakte kosten maakt de woordvoerder zich niet al te druk. "Mitros heeft een jaaromzet van tweehonderd miljoen euro. Maar het is erg zonde dat wij die vijf miljoen niet op een andere manier hebben kunnen besteden."

Vorige maand werd in een flat aan de Stanleylaan asbest ontdekt. Meer dan driehonderd bewoners moesten daarop hun huis verlaten. De gemeente Utrecht heeft een onafhankelijk onderzoekscommissie geïnstalleerd die de asbestkwestie onderzoekt. Het onderzoeksrapport moet in december gereed zijn.