Greenpeace dient klacht in tegen justitie

Danny

Greenpeace dient een klacht in tegen justitie. Volgens de milieugroep heeft het Openbaar Ministerie in Middelburg ten onrechte beweerd dat een actie van Greenpeace gevaar kon opleveren voor het spoor. Hiervan zou volgens Greenpeace geen sprake zijn.

Het OM zou al hebben geweten dat de actie ongevaarlijk was op het moment dat justitie daar een persbericht over uitgaf. Deskundigen van spoorbeheerder Prorail zouden dat hebben verklaard.

Greenpeace wilde begin oktober onder de rails van een kernafvaltransport een ballon met een actieboodschap laten opkomen. Justitie pakte enkele activisten op, omdat door het opblaasbare spandoek het spoor zou kunnen verzakken. Door de berichtgeving van De Telegraaf ontstond de indruk dat Nederland was ontsnapt aan een kernramp wat volgens Greenpeace niet zou overeenkomen met de waarheid.

Greenpeace-campagnedirecteur Joris Thijssen zegt verbijsterd te zijn over het in stand houden van het onjuiste beeld. "Zoals bekend staan geweldloosheid en veiligheid altijd voorop bij Greenpeace-acties. Het is uiterst schadelijk voor Greenpeace als dit onderuit wordt gehaald, en als het bewust en zonder grondslag gebeurt, is dat onrechtmatig."


Greenpeace dient klacht in tegen justitie (Foto: Novum)